Založ si blog

Čo chýba Slovákom v televízii?

Jarná ponuka slovenských televízií je naozaj výdatná. Seriály vysielané na komerčných či verejnoprávnych kanáloch je naozaj nemožné spočítať na prstoch jednej ruky ba ťažko by sme sa dopočítali na prstoch  dvoch rúk. Čo sa týka relácií, či už vedomostných, spravodajských alebo zábavných, tých je oproti minulým obdobiam, kedy ich bolo ako šafránu, pomerne požehnane.

Slováci však stále riešia problém: Čo v televízore pozerať. Problémom však nie je to, kto ponúkne niečo lepšie, ale v hľadaní menšieho zla.

 

Skutočný problém sa zrodil v tom, že televízia už nedokáže zabávať tak ako po minulé roky či desaťročia. Ak si spomínate na reláciu Vtipnejší vyhráva, určite pochopíte, že určite chýba podobný projekt aj v dnešných časoch – samozrejme, prispôsobený na túto dobu. Problém je s nesprávnym podávaním humoru  – prinášať improvizovaný sitkom v období, kedy televízie držia rekordy v neúspešnosti svojich „mega“sitkomov je odvážne asi tak ako keď sa ide kocka cukru kúpať do mora.

 

Keď už som načal televízne pondelky, chcem naozaj pochváliť tvorcov Paneláka – seriálu, ktorý je najdlhšie vysielaným seriálom, v našich končinách vôbec a u mňa si prilepšili hlavne v tom, že sa snažia ľudí skôr baviť ako robiť z vinárstva vedu, čo je prípad konkurenčnej nekončiacej ságy. Aj keď snaha jojkárskeho rekordmana vo vysielanosti nie je zatiaľ dokonale docenená, praje im aspoň príslovie: S úsmevom sa ide ľahšie. Ako som už spomínal, chýba tu zábava. Zábavu za väčší peniaz nahradili realityšou za lacnejší groš… no a sitkomy nahradila akási improvizácia. Nič v zlom proti skvelým slovenským hercom – ale Partička vám vyšla lepšie. Nebude to Markízou? Alebo skôr prísť s niečím novým ako niečim pôvodným? K realityšou typu Zámena manželiek a Svokra len jednou vetičkou: Zábava formou bizardnosti nie vždy vyjde! Fungovalo to možno pred piatimi rokmi no teraz asi nie. Pôvodná tvorba jojky je veľmi rozmanitá, v čom tentokrát zaostáva Markíza. Hoci Dedičstvo nesledujem, sympatizuje u mňa dedinské prostredie. jojka síce mení seriály ako na bežiacom páse no odpadá tu pocit omrzenosti diváka (aj keď vy môžete mať iný názor, možno aj polovica Slovenska).

 

Čo sa týka spravodajstva, častokrát sa podáva veľmi dramaticky a investigatívna žurnalistika nadobúda rozmer sabotizmu. Kým verejnoprávne Správy sú skôr o politikoch, tie markizácke riešia všetko s dramatickou nadsázkou. Na jojke je to skôr o uvoľnenosti. Vidno že jojke záleží o trochu viac na spravodajstve keďže ho o niekoľko hodín denne viac vysiela. Chýbajú tu Divácke správy aké si vytvorila v česku Prima – trochu zábavy neublíži ani o devätnástej.

 

Mnoho projektov a moderátorov (prevažne investigatívnych) Markíza poslala do urnového hájika, no o čom inom by sa asi tak písalo keď už všetky moderátorky sú tehotné?

 

RTVS sa túto jar zobudila z desaťročného zimného spánku a rozhodla sa konať. Dvoch azda najúspešnejších moderátorov slovenského éteru bolo načase už asi dávno spojiť do TV projektu Nikto nie je dokonalý a má to naozaj, nadmieru vysoký úspech pre RTVS. Zábavné a súťažné formáty telerozhlasu sú už osvedčenou ukážkou toho že dobré zotrvá (Taxík, Duel, 5 proti 5, Dámsky klub ktorý reprezentuje všetky lifestylové relácie) a nevynímajúc Milujem Slovensko ktoré aspoň trochu pozdvihlo úroveň súčasného slovenského TV humoru.

 

Markizácky seriál Chlapi neplačú síce odstavil Klan na druhú koľaj, no keby sa seriály hodnotili podľa kvality a nie podľa naťahovačiek, bol by to celkom vyrovnaný súboj, ťahaný do predĺženia cez letnú pauzu. Jojkárska verzia dramatických formátov je však o čosi komickejšia. O dosť.

 

Nesmiem zabudnúť na moju fízlovskú srdcovku – Profesionálov, ktorí síce boli na extradovolenke no vrátili sa v zaujímavom štýle a oceňujem snahu preniesť čo najviac a toho najlepšieho zo všetkých sitkomov. Jojke zábavnejšia jar vyšla na viac ako polovicu. Širák dole!

 

Jednotkárska Kolonáda zaskočila aj svetové filmové trháky ktorým kradne nejaký ten nedeľný prime – time podielik, no stojí za to. Asi sa prišlo na to že nie každý vydrží do hlbokej noci či bieleho rána sledovať dvojdielnu drámu. Čo sa týka seriálu Vdova, pre mňa bolo len otázkou času kedy sa vráti Michaela z materskej a priniesla so sebou zaujímavé herecké obsadenie nielen z Postav dom,  zasaď strom (mimochodom veľmi dobrá relácia – idem si zasadiť granátové jablko na balkóne) či Búrlivého vína, čo ma celkom oslovilo a pravdupovediac, chýbalo tu niečo čo zaváňa dramatickou mafiánskou zápletkou – kontrast od Mafka.

 

No a na záver, toľko omieľané a milované šouky. Verím, že Vyvolení ostanú aspoň na takej dlhej Pnke ako od druhej série a že Farma dostane priestor stretnúť sa v súboji v Profíkmi či Vdovou. Ani Hlas či X – Factor nenechali na seba dlho čakať. Priestor pre mladých v porote je tento rok vytvorený naozaj na kilometre no ľudia sledujú skôr výber bizardných porotcov, resp. porotkyne (súhlasím!). Možno to bude pre Factor rozsudok… A keď nie, celá jojka pôjde do Kooperativy. V tomto prípade však stavím na Hlas, aj keď Pyco to možno na Jojke utiahne tak ako s Talentom.

 

Ak ste vydržali čítať až do konca, to ma samozrejme teší, nie ale až tak ako ma to prekvapuje, mám návrh. RTVS by mohla po zbere pre Markízu nevhodných, zoseparovať aj Sedem s. r. o., pretože verejnoprávnejšia glosátorská šou asi ani nie je a aj napriek extrakoncesionárskemu zaťaženiu by mohla natočiť nejaký ten sitkom možno aj s jojkou nespokojným Marcinom. Jojka je s humorom oveľa ďalej ako minulý rok a vždy čakám na štvrtkové večery a keďže Kukátko sa asi posunie na hodinu kedy sa mesiac chystá z oblohy spať, priestor by mohla dostať nejaká zábavná šou. Nie plagiát, ale šou. Keď dokázali pripraviť nové Páli vám to či vzkriesiť Súdnu sieň – programy ktoré sa dajú sledovať z času na čas, mohli by priniesť šou s vtipmi (niečo na spôsob Vtip za stovku). Neviem čo by pomohlo Markíze ale možno by to bola Partička? Ale ak im to nebolo dosť dobré, škoda. Asi sú frustrovaní po Zite či po Sekerovcoch a radšej stavia na reality show v periodicite vysielania štyroch častí z kazdej z nich. Alebo stavia na zábavnejšiu Farmu? Prečo na ňu neposlať tých najzábavnejších z Búrlivého vína? V telerozhlase sa  nemyslí na dôchodcov, ktorí prešli k českému dodávateľovi dychovky, ale osvieženie by neuškodilo ani tu.

 

Aký máte názor na zábavu v slovenských médiách vy? Rátam s tým že každý má voči niečomu v televízii averziu ale niektorí budete so mnou možno aj súhlasiť. Dúfam že sa národ v týchto časoch bude mať šancu zabávať aj na niečom skutočne zábavnom, ale nie s formátmi, ktoré sú rovesníkmi našich teenagerov.

Vzdušné zámky alebo Mám jedného známeho (3. )

09.02.2014

Milí priatelia, niekedy tak rozmýšľam, kde tí ľudia berú toľko peňazí na zbytočnosť, akou je napríklad alkohol. O mnou spomínanom známom som sa dozvedel že peniaze na sobotňajšie pivné festy v krčme berie tak že maľuje protialkoholické plagáty. A práve ten alkohol je príčinou krízy v Helenkinom manželstve. Aké len bolo nádherné keď sa [...]

Vzdušné zámky alebo Mám jedného známeho (2. )

08.02.2014

Milí priatelia, nastal čas aby ste sa dozvedeli odpoveď na moju otázku z predošlých stránok mojho dielka. Alebo, nechám vám ešte chvíločku na rozmyslenie. Otázka znie nasledovne: Chobotnica si kúpila dva páry topánok. Prečo si nekúpila tri páry aby mala topánky na všetky chápadlá? A vidíte, už sme pri tých končatinách. Totižto, Helenka, manželka môjho známeho [...]

Vzdušné zámky alebo mám jedného známeho…

06.02.2014

Dovoľte, aby som sa Vám v krátkosti predstavil. Volám sa Mário Špilberger. Aj keď takéto meno si budete pamätať veľmi krátko. Alebo možno nie? Ale pomôžem Vám. Mám jedného známeho no jeho menom ho menovať nebudem – aby ste si skôr zapamätali moje meno. Ale je s ním sranda – téda s tým kamarátom, nie s tým menom. V jeho živote sa mu podarilo stihnúť sa [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Mário

Ste smutný? Alebo málo veselý? Sprijemnim vám deň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 22843x
Priemerná čítanosť článkov: 1757x

Autor blogu

Kategórie